lilalov

VÄLMÅENDE

En anatomiskt neutral hållning där inga muskler hunnit hårdna och bli korta, inga leder hunnit förvridas, inga snedställningar eller kollapsad hållning, det är där vi hittar välmående. Vi vill hitta tillbaka dit, hitta tillbaka till den form som var Skaparens ursprungliga planritning för människan. Anatomiskt neutral, där har du optimal tillgång till dina resurser. Sådär som det var tänkt från början alltså, innan du började reagera på tryck utifrån, från en viss samhällsstruktur, eller en familjesituation, och vad du tyckte du behövde göra för att bevara din integritet.

Känslor och tankar har en form.

Livserfarenheter har genom livets gång byggts in i vår kroppsstruktur. Stress, oro och ångest skapar sammandragningar som förvränger peristaltiken.

IMMUNFÖRSVARET PÅVERKAS AV DET FÖRTRÄNGDA

Emotional Anatomy and the shape we make. 

Any breakdown in behavior results in an equivalent breakdown in anatomical organisation. Experiences, feelings and thoughts have shape.”

swollen rigid birgitta

När det gäller hälsa, välmående och det här med att vara människa i allmänhet, då är det värt att beakta att geometri, matte och rytm/musik är en del av vår existens. Det är lite av ett under hur naturen har formats på ett sätt som vi människor både tycker är vackert och kan tolka matematiskt.

På 1200-talet kikade Italienaren Fibonacci lite närmre på det här med hur matematiken finns i allting. Han klurade ut en talföljd som han såg upprepa sig om och om igen. Varje tal är summan av de två närmast föregående talen. De två första talen i fibonaccis talföljd är 0 och sedan 1.  

Fibonaccitalen förekommer i spiralstrukturer i naturen, exempelvis i snäckor, kottar, blomkål och solrosor. Om du tex kikar ovanifrån på en kotte så kan du se att att kottens så kallade fjäll vrider sig i spiraler åt det ena och det andra hållet. Om man räknar dessa spiraler kommer du att se att det finns 13 stycket åt ena hållet och 8 stycket åt det andra…. Även hos solrosor hittar vi  fibonaccis talföljd  Du kan räkna spiralerna som sitter i par, exempelvis 55 och 34.

Form, rörelse och rytm/puls är inbyggt i oss och är relevant när vi funderar över hälsa och välmående… Vi återkommer lite mer till detta under Gong fliken. 

”And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music. ”